fredag 23 juli 2010

Sjoa- Lissfors

Jag, Fredrik, Johan och Gustav åkte till Sjoa, Norge för att paddla som planerat förra veckan. Resan över gick bra, vi gjorde inga större felkörningar så när vi kom fram drog vi ut några portar och hoppade på vattnet. Det var otroligt mycket vatten och banan var mycket större än vi kunde ana. Första åket ner klarade vi bara att ta de tre första portarna som hängde precis i början. Sen gällde det bara att hålla en linje i mitten och paddla framåt. När vi kom ner skrattade vi och tjoade för det var så roligt! Jag tror vi alla hade ett högt adrenalinpåslag som överväldigade oss. Vi gick upp och förberedde oss för nästa åk. Jag körde ner sist. Vi hade lagt en framport, upp och fram. Ut från uppströmmaren gick en snevåg ut till en stor vals. Den fick man sjukt bra fart av, jag fick lite väl mycket fart och kom rakt in i valsen. Jag tappade balansen och gick runt. Snabbt kom jag upp men hade inte återfått balansen riktigt så jag åkte in i kanten på än annan stor vals och gick runt igen. Jag måste ha fastnat med paddeln på något vis i vattnet som gjorde att jag inte riktigt gick runt helt vilket även gjorde att jag inte heller kunde göra eskimåsväng. Jag låg där och vände och vred några sekunder. Sen poppade kapellet. Jag kom upp till ytan, fortfarande sittandes i kanoten och insåg att det var kört. Jag hoppade ut ur kanoten och började simma mot mitten av forsen. Fredrik kom och hjälpte mig in till land. Kanoten var för svår att ta in.

Efter slalombanan är det en sträcka på flera KM med bara fet fors. Med tanke på vattennivån tror jag inte att det var riktigt lugnt någonstans. Fredrik kom med bilen och vi åkte iväg nedströms för att leta efter min kanot. Jag såg den från vägen liggandes på en grund nära kanten där vattnet var lugnt. Vi hade tur som hittade den men tyvärr går den inte att paddla. Den är knäckt över baken, hela botten är intryckt och mjuk, framdelen är helt av och det har gått hål som går över hela ovansidan. Förutom det är det små hål lite här och var, listen har lossnat fram och fotstöden hade lossnat fram också. Den går alltså inte att laga. Men Fredrik funderar på att göra det ändå.

På lördagen åkte vi till banan tidigt på morgonen för att se om vattnet hade sjunkit undan något, men det hade det inte. Vi körde ett pass till, jag fick låna Fredrik kanot och han paddlade efter mig. Sen åkte vi till Lissfors istället. Där har vi tränat bra från söndag-torsdag.

Det var självklart tråkigt att åka från Sjoa för det är ett kul ställe att träna på och det är ett av sitt slag. Det som avgjorde om vi skulle stanna eller inte var med tanke på att det inte skulle bli så mycket slalomteknik utan mer stor fors teknik. Vilket vi ansåg inte var någon bra uppladdning inför junior och U23 EM.

I måndags kom Patrik Svensson upp med Isaks gamla logik som legat i Falun ett tag. Den passar mig bra förutom att det inte finns några knästöd. Jag har löst det med en uppblåst badboll under veckan fast jag får komma på något annat till EM. Stort tack till Isak som låter mig använda hans gamla kanot! Utan den hade jag antagligen kört med Fredriks gamla galasport som tyvärr har en spricka i botten och dessutom är mycket större.

Imorn ska jag åka tillbaka till Lissfors för att delta på årets Master of Water. En tävling i freestyle, kajakcross och störtlopp. Det ska bli kul!




-Let the best man and women win!